Kuchenne Rewolucje Biol-Chemu 2018

„Wiesz co jest największą tragedią tego świata? Ludzie, którzy nigdy nie odkryli,

co naprawdę chcą robić i do czego mają zdolności.

Synowie, którzy zostają kowalami, bo ich ojcowie byli kowalami.

Ludzie, którzy mogliby fantastycznie grać na flecie, ale starzeją się i umierają, nie widząc żadnego instrumentu muzycznego, więc zostają oraczami.

Ludzie obdarzeni talentem, którego nigdy nie poznają. A może nawet nie rodzą się w czasie, w którym mogliby go odkryć.” Terry Pratchett

Czasem nie wiemy, co chcemy robić z naszym życiem, w którą stronę pójść, nie wiemy jaki zawód cieszyłby nas całe życie – nic dziwnego! Możemy tego nie wiedzieć, ale nie możemy biernie czekać, ważne jest, by stać się POSZUKIWACZEM!

Taką próbkę poszukiwawcząJ mieli uczniowie klasy 1F, kiedy to musieli się zmierzyć się z poważnym zadaniem (na miarę BIOL-CHEMU!) zaprojektowania i realizacji doświadczenia biologicznego. Jakiego? O czym? – nic nie było wiadome!

Pierwszy etap tego przedsięwzięcia trwał od października do grudnia, a zakończył się przedstawieniem PROJEKTU DOŚWIADCZENIA, który zawierał problem badawczy, stosowny sprzęt niezbędny do jego realizacji i oczywiście obiekt badawczy. To był dosyć trudny etap, bo trzeba było podjąć decyzję wyboru tematyki doświadczenia, tym bardziej, że musiało wystarczyć „laboratorium kuchenne”.

Drugi etap był przedstawieniem REALIZACJI  DOŚWIADCZENIA- Co z tego wyszło? Zobaczcie sami:

1.Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych – Klaudia Bartyzel

2.Kiełkujące nasiona oddychają tlenowo – Anna Pawłowska

3.Obalanie cytrynowych mitów  – Barbara Czarnecka

4.Wpływ warunków przechowywania soków – Aleksandra Jurczak

5.Wpływ temperatury na aktywność katalazy w ziemniakach i wątrobie – Paulina Małysiak

6. Wpływ światła na kierunek wzrostu siewki rzeżuchy- Dominika Lasa

7.Jakie czynniki mają wpływ na kiełkowanie nasion-  Patrycja Iciek

8. Badanie wpływu enzymów trawiennych zawartych w ślinie na skrobię – Patryk Pasierbek

9. Czy pH środowiska ma wpływ na kiełkowanie nasion rzeżuchy – Monika Cebula

10.Czy temperatura wody ma wpływ na prędkość fermentacji alkoholowej – Daria Polak

11.Izolacja DNA – Magdalena Pieczara i Alicja Włodarz

 

Wydaje się, że żyjemy w czasach, gdzie mamy nieograniczone możliwości szukania pomysłów, ciekawych rozwiązań, a przy tym wiele talentów –trzeba zatem tylko chcieć!!!!